Wednesday, December 5

Kad Diskaun Siswa 1 Malaysia

Assalamuallaikum

Apa itu kad diskaun siswa 1Malaysia?




Kad Diskaun Siswa 1Malaysia (KADS1M) diwujudkan oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) dengan objektif untuk membantu meringankan perbelanjaan siswa di Institusi Pengajian Tinggi (IPT) awam dan swasta seluruh negara.
 
KADS1M diberi secara percuma kepada pelajar-pelajar IPT yang menepati kriteria-kriteria berikut:
  • Mengikuti pengajian jangka panjang yang tempoh masanya 1 tahun dan ke atas (sijil, diploma, ijazah dan ke atas);
  • Pengajian sepenuh masa; dan
  • Warganegara Malaysia.
Diskaun yang ditawarkan oleh syarikat-syarikat yang mengambil bahagian adalah bagi pembelian barangan dan perkhidmatan terpilih dan tertakluk kepada kadar, terma serta syarat yang ditetapkan oleh syarikat masing-masing.


Semua maklumat ni aku dapat daripada laman web KPDNKK. Kalau korang still blur ataupun kurang faham, korang bleh la rujuk dkt laman web tersebut.


Dekat mana kita boleh guna kad diskaun ni?


Tempat yang boleh guna kad siswa ni dan boleh dapat diskaun katanya :


Buku & Alatan Tulis
 MPH Bookstores
 Imlaq Book Centre
 BORDERS
 RONA
 Kiang Trading
 Koperasi Dewan Bahasa Dan Pustaka Malaysia Berhad
 Koperasi Kedai Buku Universiti Malaya Berhad
 Koperasi Universiti Sains Malaysia Berhad

Kelengkapan Sukan/ Peralatan / Pakaian
Bata
iFamily
Koperasi Keluarga Dato' Haji Hashim Mamat Kuala Terengganu Berhad 
Texline Lino

Klinik / Optometri / Cermin Mata
Poliklinik An-Nisa'
Qualitas Health
Focus Point
Menara Optometry

Makanan Dan Minuman
KFC
Daily Fresh
A&W
Coffee Berry
The Chicken Rice Shop
Restoran Kenny Crab
Sweet Chat
Legend's Claypot Bariyani House
Dubu Dubu Seoul Food
My Java Coffee
Pancake House International
Station One Cafe
Gloria Jean's Coffee
Bangi Kopitiam

Hotel dan Penginapan
Ancasa Hotels & Resorts
Ancasa Hotel & Spa Kuala Lumpur
Ancasa Allsuites Resort & Spa Port Dickson
Jerejak Rainforest Resort Penang
Ancasa Express Pudu
Tune Hotel
Leo Express Hotel
Koperasi Al-Taqwa Kampung Kisap Langkawi Berhad
Koperasi Guru-Guru Melayu Kedah Berhad
Koperasi Majlis Guru Ugama Menengah Berhad
Koperadi Melayu Berjawatan Kerajaan Negeri Sembilan Berhad
Rakyat Travel SDN BHD

Saloon/ Produk dan Pusat Kecantikan
Foot Master
Paris Hill
Proactiv
Clara
Koperasi Puteri Terbilang Malaysia Berhad


Produk IT
Koperasi Celcom Berhad
Koperasi Pegawai-Pegawai Dewan Bandaraya Kuala Lumpur Berhad

Lain-Lain
BKZ Bikerz (Motosikal)
Roller Star Arena (Kasut Roda)
Double Site (Helmet / Aksesori Motor)
Koperasi Kakitangan Maktab Kerjasama Malaysia Berhad
Koperasi Kolej Kemahiran Tinggi Balik Pulau Berhad
MYDIN



So, korang bolehlah membeli-belah sesuka hati bila dh dapat nanti. Aku punya kad ni dh siap masa mula2 aku start sem 4 ari tu..



haha..aku memang suka hati..nk show off sikit boleh..hihi..
dan daripada kad diskaun ni jugak lah aku dan kawan2 aku menyerang kedai2 yg berhampiran..
kalau dkt Terengganu x bnyak sgt kedai yg ada kemudahan ni..so kitorang decide utk guna dkt Mydin Mall since mydin je la yg ade dkt Terengganu ni kan..hewhew..

So, this is the result
-
-
-
-
-
-

e


Amekaw..satu troli kitorang penuhkan..haha..
Barang2 ni utk 4 org ok..kitorang kongsi troli je sbnarnye..
Kalau korang guna kad ni dkat Mydin boleh la dpt diskaun dlm 20 sen - 50 sen..so bolehlah la kan drpd takde diskaun langsung.
Oklah..itu je la yg aku bleh share pasal kad diskaun siswa 1 Malaysia ni sbb ramai jugak la yg tnya ape faedahnye..jom la kite manfaatnya ke arah kebaikan..hihi.

Till then, bye.


Thursday, May 10

Review result..@.@

Assalamuallaikum..
Result aku x de la segempak budak2 lain sebab ak bkn la pandai sgt pon..sederhana je la.huhu..tp ak still bersyukur dgn ape yg Allah S.W.T tlh kurniakan dkat aku..




nah..hasil sepanjang bertungkus lumus, bersengkang mata sepanjang semester 2..kau ingt senang nk ke hbiskan satu sem nih..adoii..mcm2 dugaan, cabaran yg kene tempuh..=.="


dan....






alhamdullilah..aku bersyukur sgt sbb permohonan kolej ak berjaya..yeay!!
kau mampu nk mintak rayuan..dgn interview bagai..
aku dh serik sbb sem lpas permohonan kolej ak x berjaya..terduga jgak la ak..
kena interview dgn panel..kena jwb soalan critical thinking bagai..dupdapdupdap..haishh..

ak harap semester depan smuanye berjalan lancar..even ada masalah pon, ak harap ak dapat hadapi dgn tenang..dan pointer untuk sem dpan lagi bertambah..chaiyokk..


GOOD LUCK FOR SEMESTER 3..YEAY!!

#eksaited nak bukak sem sbb sem dpan ada subjek Mandarin..

Till then, bye..:)

Monday, May 7

#Lagu di BLOG..heee.:)

Assalamuallaikum..
just nk share dgn korang ak punya backgroung music dkt blog nih..
biarlah sentap jiwang sikit asalkan muzik dgn lirik die best di dgr..kan2?

lagu ni by Vanessa Angel feat Nicky Tirta..
sweet gituu kan..:)


 

nah lirik die..

Ku ingin kau tahu, ku ingin kau selalu
Dekat denganmu setiap hariku
Sudahkah kau yakin untuk mencintaiku
Ku ingin hanya satu tuk selamanya
*courtesy of LirikLaguIndonesia.Net
Ku tak melihat dari sisi sempurnamu
Tak peduli kelemahanmu
Yang ada aku jatuh cinta karena hatimu
Cintaku tak pernah memandang siapa kamu
Tak pernah menginginkan kamu lebih
Dari apa adanya dirimu selalu
Cintaku terasa sempurna karena hatimu
Selalu menerima kekuranganku
Sungguh indah cintaku
Sudahkah kau yakin untuk mencintaiku
Ku ingin hanya satu tuk selamanya
Ku tak (ku tak) melihat dari sisi sempurnamu
Tak peduli kelemahanmu
Yang ada aku jatuh cinta karena hatimu
Cintaku tak pernah memandang siapa kamu
Tak pernah menginginkan kamu lebih
Dari apa adanya dirimu selalu
Cintaku terasa sempurna karena hatimu
Selalu menerima kekuranganku
Sungguh indah cintaku, cintaku
Cintaku tak pernah memandang siapa kamu
Tak pernah menginginkan kamu lebih
Dari apa adanya dirimu selalu
Cintaku terasa sempurna karena hatimu
Selalu menerima kekuranganku
Sungguh indah cintaku
Sungguh indah cintaku, indah cintaku


Wednesday, March 7

✿EVENT✿

ASSALAMUALAIKUM..
Xde nak cakap banyak..entry bergambar je boleh?
Minggu lepas UiTM Kuala Terengganu ada buat event untuk budak-budak sepak takraw part 2 & part 3..

Part 2 (HSL 115)  


part 3 (HSL 225)

Memang kesian la kan kalau handle event dalam hujan ni..huhu


Budak2 part 2 kene buli dgn senior..haha..kena jadi linesman walaupun dalam hujan..kejam kan?hik3
Apepon handle event ni mmg best la..pengalaman yang tak boleh dibeli..


Akhirnya, semua dah letih dan x sabar nak balik kampung sbb cuti study week..
Bye..
 

Tuesday, March 6

6 MARCH 2012

Hye..
Hari ni tanggal 6 March 2012 aku telah berjaya buat blog yang dah lama nak buat tapi tak menjadi..huhu..
Actually, baru ada masa yang begitu lapang nak buat blog ni..sbb skarang ni tgh cuti study week..
Final just around the corner..first paper 15hb till 31hb of March..


student + dying??lol...!!
Pray for my success.. chaiyok2